Az Országos Örmény Önkormányzat tájékoztatása az örmény azeri helyzetről

Figyelembe véve az Örményország-Hegyi-Karabah és Törökország – Azerbajdzsán közötti jelenlegi háborús helyzetet, arra kérjük Mindenkit, hogy a legyen körültekintő, és olvassa el nemcsak az azeri és török propaganda anyagait, hanem az események független hivatalos híreket és a nemzetközi média megalapozott hivatkozásait is. Fontos a szeptember 27-e reggel óta kibontakozó események értelmezése során a hivatalos azerbajdzsáni és Ilham Alijev által kifejezetten választott félrevezető taktika felismerése.

Ezt a rágalmazó taktikát alkalmazzák  mindig a keresztény Örményország és a többségi keresztény örmény lakosságú Hegyi-Karabah ellen, akik pedig csupán védik a határaikat és a szabad élet jogát. Az örmény fél egyébiránt elsősorban mindig is a kérdés békés rendezésének a megoldását támogatta. Ilham Alijev azonban többször is agresszorként ábrázolta magát azzal, hogy katonai megoldást sürgetett, sőt a következőket nyilatkozta: „Jereván a történelmi területünk, és nekünk, az azerbajdzsánoknak vissza kell térnünk erre a történelmi földre. Ez a politikai és stratégiai célunk, amely felé fokozatosan haladnunk kell. 

https://naviny.belsat.eu/en/news/ilham-aliyev-wants-to-return-yerevan-to-azerbaijan/

Az utóbbi években ennek a problémának a súlyosbodása okozta Azerbajdzsán agresszív, örményellenességét. Örményország mindig is a probléma békés megoldását szorgalmazta, de mindig készen állt és kész lesz megvédeni határait, ami most is történik. Szeptember 27. óta az azeri fél nagyszabású támadást indított az Hegyi-Karabah egész határvonalán, folytatva az Hegyi-Karabah békés településeinek, a polgári infrastruktúrának, beleértve a fővárosnak, Stepanakertnek a támadását is. Ráadásul szeptember 28. óta Azerbajdzsán nagy kaliberűfegyverekkel tüzet nyitott Vardenis, az Örmény Köztársaság egyik városa irányába is.

https://twitter.com/ArmenianUnified/status/1310860844360663040?s=20

Ilyen körülmények között természetesen az örmény hadsereg válaszul megtesz minden megfelelő intézkedést s igyekszik semlegesíteni a túlerőben lévő ellenség katonai felszerelését. Gazdag örmény nemzeti történelmi kulturális örökségünk tudatában védjük történelmi földjeinket. Az örmény emberek nem engedik megismételni 1915-öt, amikor Ottomán birodalom ( a jelenlegi Törökországnak megfelelő államalakulat) az Örményország számára kedvezőtlen nemzetközi politikai helyzetet kihasználva másfél millió örmény embert mészárolt le történelmi területein. Az örmények nem azért küzdenek, hogy új területek legyenek, hanem azért, hogy megőrizzék földjüket, életük szabadságát. Ez a harc, ez a küzdelem nem ismeretlen a magyar emberek előtt sem, hiszen a Magyarország újkori történelmének egyik legnagyobb tragédiája a trianoni békediktátum esetében is külföldi ellenséges hatalmak kényszerítették ki az ország történelmi területének és színmagyar lakosságú területeknek az elszakítását. Ezt a traumát a magyar társadalom jelentős része a mai napig sem tudta feldolgozni. Az örmény hadsereg nincs egyedül. Egyre több örmény önkéntes a világ minden tájáról, csatlakozik az örmény erőkhöz, hogy megvédje országát és népét. Az azerbajdzsáni közösség által az örmény hadsereg terrorista zsoldosairól szóló információk abszolút hamisak. Sőt, a mérvadó nemzetközi média már napok óta arról számol be, hogy Törökország, Azerbajdzsán szövetségese (Erdogan Miniszter elnök kijelentette Törökország feltétel nélküli támogatását Azerbajdzsánnak) 4000 zsoldos terroristát szállított át Szíriából, Pakisztánból Azerbajdzsánba az örmények elleni harcra. Meg kell jegyezni, hogy Azerbajdzsán hivatalosan elutasította hadseregében a zsoldosok létezését. Link:

https://www.reuters.com/article/us-armenia-azerbaijan-turkey-syria-idUSKBN26J25A?fbclid=IwAR1MeQefBZVcT_2upU8Pc1Lq7LJ-hfRp34cJ8dDsqj1AjMCOWnZ1Okrc3xQ

https://amp.theguardian.com/world/2020/sep/28/syrian-rebel-fighters-prepare-to-deploy-to-azerbaijan-in-sign-of-turkeys-ambition?__twitter_impression=true&fbclid=IwAR3HO_GtKOSRRlPoov3rA6V-9uId-LhFD-GLSb3qfe7MWxeD8IPeKNxqaQk

 A világ ugyanakkor a mai napig is emlékszik a szégyenteljes eseményre, mely évekkel ezelőtt a magyar fővárosban történt, amikor Ramil Safarov alattomos módon alvás közben meggyilkolta Gurgen Margaryan örmény tisztet, valamint  videó is készült 2016 áprilisi háborúról, ahol az azerbajdzsáni katonák lefejezték az örmény katonákat, és az ártatlan embereket. Ezért viszont az örmény közösség nagyon nyugtalan a mindennapi életükben, különösen a probléma súlyosbodásával összefüggésben. Magyarország örmény közössége mindig betartotta az összes humanitárius és jogi normát és törvényt a Magyar Köztársaság területén. Most már bízunk éber és pártatlan megközelítésében, hogy megakadályozzuk az azeri közösség esetleges provokációit.

 Országos Örmény Önkormányzat