ÖRMÉNY KARÁCSONY

ÖRMÉNY KARÁCSONY

In: Kiemelt hír

A Veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Tisztelettel várja Önöket 2018.december 18-án, kedden 16,00 órai kezdettel megrendezésre kerülő „ÖRMÉNY KARÁCSONY” programjára Helyszín: Helyszín:Agora,Táborállás park 1.

Tovább...

"HOTEL YEREVAN" SZÍNHÁZ VESZPREM-ben

In: Kiemelt hír

Az elmúlt évek kitartó, magas színvonalú munkája bebizonyította, hogy a Magyarországi örmény közösség életében, kulturális értelemben a színház az egyik legfontosabb összetartó erő. November 9 –en Agóra Veszprém Városi Művelődési…

Tovább...

Armen Yengoyan

armen yengoyan

 

 

 

 

 

 

Szeptemberben egy halk szavú, fürkésző tekintetű, őszes szakállú fotós járta Budapest utcáit. Képeket hozott, s miközben járt-kelt az országban, szorgalmasan kattintgatva képeket is vitt magával. Elvitte azokat a pillanatokat, amelyeket messziről jött örményként a találkozásokról megörökített. Találkozás az itt élő örményekkel, nyíltszívű, kíváncsi magyarokkal, az itteni fénnyel, árnyékkal, ami visszaverődik a tárgyakról, emberekről, sorsokról. Armen Yengoyan fotóművész munkáiból Budapesten, Veszprémben és  Székesfehérváron is nyílt tárlat. Mindenkinek lett egy, sőt több kedvenc képe. A miénk a néni a tükörben…

Armen Yengoyan 1955-ben született Jerevánban. Mielőtt végleg a fotózásnak szentelte volna életét, dolgozott robotikai  rendszertervezőként és építészként is, valamint rajzot és számítógépes tervezést tanított iskolában, miközben tagja volt az Armenia GPS rendszer kidolgozói csapatának. 2012-ben a Kulturális Minisztérium által meghirdetett „Az én és a mi győzelmeink” nevű  fotós pályázaton Armen harmadik helyezést ért el.

Fotóit rendszeresen közzé tette az „Armenia” örmény nyelvű magyarországi folyóirat, valamint az örményországi "Kerparvest" (képzőművészet), "Arevacaxik" (napraforgó) folyóiratok, és "Krtutyun"(nevelés) és "golos Armenii" (Örményország hangja) újságok.

Szeptember 13-án a jereváni Tekeyan Központban megnyílt Armen Yengoyan „Frontvonal” című kiállítása. A fotók többsége fehér-fekete, tiszteket ábrázoló portrékból áll. Mr. Yengoyan nem fényképezni, hanem önkéntesként csatlakozott Mergelyan csapatához, és határvédőként ment a frontvonalra. „A fegyverekkel együtt sikerült magammal vinnem a kamerám is, és fotókat gyűjteni a határnál.”- tudtuk meg a fényképésztől.

A kérdésre, hogy mit mondanak ezek a fotók a Magyarországon élő örménységnek és a magyar társadalomnak Örményországról és Artsakhról az elmúlt 25 év függetlenségéről, a fotóművész így nyilatkozott: egy kollekciót szeretett volna bemutatni az ő szülőföldről, arról a földről, ami az övék volt, és amelyen ma is élnek, ahol ugyanaz az Ararát magasodik, ugyanazok az épületek, ugyanaz az életmód, ugyanaz az ember és természet, egy szóval Örményországról az összes ízével és illatával.

Felhívás

Kérjük, támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!

Adószámunk: 18918816-1-19

 


Arménia Népe Kulturális Egyesület
18042058-1-43 


Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület
18119691-1-41


Örmény Apostoli Vallási Közösség Egyesület
18297179-1-41

 

Köszönjük!

Elérhetőség

 

e-mail: n.akopyan@yahoo.com
telefon: 06-70-945-1588

 

Online Rádiók

 

 


 

nemzetisegi adasok 101h 

Támogatóink

AZ ÖRMÉNY KULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY MŰKÖDÉSÉT TÁMOGATJA

 

emmi logo

Keresés