ÖRMÉNY KARÁCSONY

ÖRMÉNY KARÁCSONY

In: Kiemelt hír

A Veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Tisztelettel várja Önöket 2018.december 18-án, kedden 16,00 órai kezdettel megrendezésre kerülő „ÖRMÉNY KARÁCSONY” programjára Helyszín: Helyszín:Agora,Táborállás park 1.

Tovább...

"HOTEL YEREVAN" SZÍNHÁZ VESZPREM-ben

In: Kiemelt hír

Az elmúlt évek kitartó, magas színvonalú munkája bebizonyította, hogy a Magyarországi örmény közösség életében, kulturális értelemben a színház az egyik legfontosabb összetartó erő. November 9 –en Agóra Veszprém Városi Művelődési…

Tovább...

A gránátalma

Elmúlt számunk egyik portréjában esett szó a gránátalmáról, mint az örmény szimbólumrendszer legfontosabb motívumáról. Ez a különleges sokmagú gyümölcs az ország egyik legismertebb jelképe. Örmény mitológiában a gránátalma jeleníti meg a termékenységet és a jó szerencsét. Legfőbb elhárítója a gondoknak, de véd a szemmel veréstől is. Esküvőkön Nyugat-Örményországban, a menyasszony gránátalmát dob el és tör darabokra. Az ilyenkor szanaszét szóródó magvak biztosítják az eljövendő gyermekáldást. A szimbólum jelentőségét igazolttörténelmi örmény kéziratok, művészeti ábrázolások és kőfaragványok tanúsítják.  Paradzsanov világhírű filmjében az alma már az legyőzhetetlen lelkű Örményországot szimbolizálja a remény a túlélés és az újjászületés jelképeként. A gránátalma ábrázolása olyan elterjedt, hogy ma szinte egyetlen kiállítás sincs, ahol ne találkoznánk legalább egy festménnyel, kerámia vagy fém műalkotással, amelynek témája e gyümölcs . Megy minden művészeti kiállítás, és már biztos, hogy két vagy három (vagy több) festmények ahol a gránátalma szerepelt. Végül következzen a sok örmény mesére jellemző zárófordulat: „ Három gránátalma pottyant az égből, az egyik a mesélőé, a másik a hallgatóé, a harmadik pedig az egész világé!”

Elérhetőség

 

e-mail: n.akopyan@yahoo.com
telefon: 06-70-945-1588

 

Online Rádiók

 

 


 

nemzetisegi adasok 101h 

Támogatóink

AZ ÖRMÉNY KULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY MŰKÖDÉSÉT TÁMOGATJA

 

emmi logo

Felhívás

Kérjük, támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!

AZ ÖRMÉNY KULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY

Adószámunk: 18918816-1-42

 


Arménia Népe Kulturális Egyesület
18042058-1-43 

 


 

Keresés