ÖRMÉNY KARÁCSONY

ÖRMÉNY KARÁCSONY

In: Kiemelt hír

A Veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Tisztelettel várja Önöket 2018.december 18-án, kedden 16,00 órai kezdettel megrendezésre kerülő „ÖRMÉNY KARÁCSONY” programjára Helyszín: Helyszín:Agora,Táborállás park 1.

Tovább...

Október 6-a Veszprémben

Október 6-a Veszprémben

In: Kiemelt hír

A veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat ez évben is megemlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről és elhelyezte a tisztelet és gyász virágait. Különös tisztelettel emlékeztek a két örmény katonai vezetőre,…

Tovább...

Örmény motívumok

Örmény motívumok

In: Kiemelt hír

Vesprémben hagyományunk szerint mint minden évben kézműves foglalkozást rendezünk. Az idei program helye módosult, a tervezett helyszín az AGORA Veszprémi Művelődési Központ lett volna,de ott jelenleg karbantartási munkálatok folynak, ezért…

Tovább...

AriTun 2018 beszámoló

AriTun 2018 beszámoló

In: Kiemelt hír

2018-ban is nagy sikerrel, tartalmas anyanyelvi programokkal, 150, a világ legkülönbözőbb tájairól érkezett örmény gyermek és fiatal részvételével valósult meg az ARI-tun örményországi táborozása. A magyarországi Örmény Ifjúsági Egyesület jóvoltából…

Tovább...

A Tatev monostor

A Tatev monostor a 9. században alapították. Az örményországi Syunik tartomány Tatev nevű faluja melletti bazalt fennsíkon található. A „Tatev” név rendszerint a monostort takarja. A monostor épületegyüttese a Vorotan folyó mély szakadékának a szélén áll. Tatev a Syunik püspökség székhelye, és a történelem során fontos szerepet töltött be a régió gazdasági, kulturális, politikai és szellemi központjaként.
A 14. és 15. században a monostor biztosított helyet az egyik legfontosabb középkori örmény egyetemnek, a Tatev egyetemnek, amely nagyban hozzájárult a tudomány, a vallás és a filozófia, a könyvkiadás és a miniatűr festészet fejlődéséhez. A Tatev egyetem tudósainak jelentős szerepük volt az örmény kultúra és hit megőrzésében az ország történelmének legzavarosabb korszakában.
A „Tatev szárnyait”, a Tatevből Holidzor faluba vezető függővasutat 2010 októberében nyitották meg. Egyből bekerült a „Guiness világrekordok” könyvébe mint a leghosszabb, non-stop, duplakábelű függővasút.
A Tatev monostor dél-kelet Örményországban található, az ősi örmény Syunik térségében, nem messze Goris várostól, és 280 kilométerre Jerevántól. A Tatev fennsíkot a kereszténység előtti idők óta használják, akkor egy pogány templom állt ott. Ezt a templomot a 4. században, miután Örményország felvette a keresztséget, egy szerény templom váltotta fel.
A Tatev monostor kiépítése a 9. században kezdődött. Stepanos Orbelian, Syunik tartomány történetírója beszámol a régi mellett épülő új templom építéséről, amelyre 848-ban került sor. A központ egyre növekvő gazdasági és politikai fontosságából következő elvárásoknak a régi épületek már nem voltak képesek megfelelni, és Hovhannes János püspök megszerezte Ashot syuniki herceg támogatását az új monostor megépítéséhez.
A 11. század kezdetén Tatevben mintegy 1000 szerzetes és nagyszámú mesterember élt. 1044-ben a szomszédos emirátusok hadai lerombolták a Szent Gergely templomot és a hozzá tartozó épületeket, amelyeket hamarosan helyreállítottak. 1087-ben a komplexumtól északra megépült a Szent Mária templom A 12. századi szeldzsuk inváziók és a 1136-os földrengés jelentős károkat okozott a monostorban. 1170-ben a szeldzsuk törökök kirabolták a monostort, és vagy 10000 kéziratot elégettek. Stepanos püspök erőfeszítéseinek eredményeként a 13. század vége felé újjáépítették.
A mongol uralom alatt a monostor adómentességet élvezett. Az Orbelian család segítségével visszanyerte gazdasági erejét. Befolyása 1286-ban tovább növekedett, amikor az Orbeliánok megszerezték a monostor feletti ellenőrzést. Stepanos Orbeliant metropolitának szentelték fel, és sikerült egy sor diakónust egyesítenie az uralma alatt. Az egyetem 14. századi megalapításával Tatev az örmény kultúra legfőbb központjává vált. A sietős turisták részére helikopter állomás is épült.

Felhívás

Kérjük, támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!

Adószámunk: 18918816-1-19

 


Arménia Népe Kulturális Egyesület
18042058-1-43 


Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület
18119691-1-41


Örmény Apostoli Vallási Közösség Egyesület
18297179-1-41

 

Köszönjük!

Elérhetőség

 

e-mail: n.akopyan@yahoo.com
telefon: 06-70-945-1588

 

Online Rádiók

 

 


 

nemzetisegi adasok 101h 

Támogatóink

AZ ÖRMÉNY KULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY MŰKÖDÉSÉT TÁMOGATJA

 

emmi logo

Keresés