ÖRMÉNY KARÁCSONY

ÖRMÉNY KARÁCSONY

In: Kiemelt hír

A Veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Tisztelettel várja Önöket 2018.december 18-án, kedden 16,00 órai kezdettel megrendezésre kerülő „ÖRMÉNY KARÁCSONY” programjára Helyszín: Helyszín:Agora,Táborállás park 1.

Tovább...

Október 6-a Veszprémben

Október 6-a Veszprémben

In: Kiemelt hír

A veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat ez évben is megemlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről és elhelyezte a tisztelet és gyász virágait. Különös tisztelettel emlékeztek a két örmény katonai vezetőre,…

Tovább...

Örmény motívumok

Örmény motívumok

In: Kiemelt hír

Vesprémben hagyományunk szerint mint minden évben kézműves foglalkozást rendezünk. Az idei program helye módosult, a tervezett helyszín az AGORA Veszprémi Művelődési Központ lett volna,de ott jelenleg karbantartási munkálatok folynak, ezért…

Tovább...

AriTun 2018 beszámoló

AriTun 2018 beszámoló

In: Kiemelt hír

2018-ban is nagy sikerrel, tartalmas anyanyelvi programokkal, 150, a világ legkülönbözőbb tájairól érkezett örmény gyermek és fiatal részvételével valósult meg az ARI-tun örményországi táborozása. A magyarországi Örmény Ifjúsági Egyesület jóvoltából…

Tovább...

Karahunj

Ez a falu és község az örményországi Syunik tartományban található, és a Goris várostól déli irányban 4 kilométerre lévő, Zorats Karer nevű archeológiai helyszínről ismert.
Az örmény tudósok úgy gondolják, kapcsolat van az angliai Stonehenge és Karahunj között, amely 3500 évvel régebbi, mint Stonehenge. Stone (kő) örményül „kar”, a „henge”, amely az angolban nem létezik, egyenlő a „hunj”-jal (hang, visszhang örmény nyelven).
Zorats Karer, amelyet Karahunj-nak, Qarahunjor-nak, Carahung-nak, Carenish-nek is neveznek, egy történelem előtti archeológiai helyszín az Örményországban lévő Syunik tartományban. A nemztközi turizmusban gyakran örmény „Stonehenge”-nek nevezik.
Stephanos Orbelian örmény történész a „Syunic történelme” (1-12. század) c. könyvében megemlítette, hogy az örményországi Tsluk (Yevalah) régióban, Syunic vagy Sisian város közelében volt egy Carunge (jelentése örményül: Kőkincs vagy alapkövek) nevű falu.
A Carahunge névről azt mondják, hogy két örmény szóból tevődik össze: car (vagy kar): jelentése kő -, és hunga vagy hooch (jelentése: hang). Így a Carahunge név Beszélő köveket jelent.
Ez a magyarázat ahhoz a tényhez kapcsolódik, hogy a kövek szeles napokon füttyögő hangot hallatnak, feltehetőleg a köveken található, történelem előtti időkben keletkezett számos furat miatt, amelyek különböző szögben járják át azokat.
2004-ben, parlamenti határozat alapján ezt a helyszínt hivatalosan Karhunj (Carahunge) obszervatóriumnak nevezték el. (1095-ös számú kormányzati határozat, 2004. július 29)
Carahunge-t a helyi nyelvek Zorats Karernek, Dik-Dik Karernek (jelentése népnyelven: Függőleges kövek).

 

Felhívás

Kérjük, támogassa alapítványunkat adója 1%-ával!

Adószámunk: 18918816-1-19

 


Arménia Népe Kulturális Egyesület
18042058-1-43 


Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület
18119691-1-41


Örmény Apostoli Vallási Közösség Egyesület
18297179-1-41

 

Köszönjük!

Elérhetőség

 

e-mail: n.akopyan@yahoo.com
telefon: 06-70-945-1588

 

Online Rádiók

 

 


 

nemzetisegi adasok 101h 

Támogatóink

AZ ÖRMÉNY KULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY MŰKÖDÉSÉT TÁMOGATJA

 

emmi logo

Keresés