Beszámoló a szamosújvári zarándoklatról

Örmény Ifjúsági Egyesület  2018. június 15-17. között Szamosújvárra utazott, hogy részt vegyen a Világosító Szent Gergely tiszteletére szervezett zarándoklaton és búcsún, együttesen az ott élő örmény diaszpórával.

A  nemzet apostolának, Szent Gergely napjának megünneplése kiváló alkalom, hogy Szamosújváron, a városka főterén álló Szentháromság-templomban az erdélyi és a világ más tájairól érkező örmény származásúak találkozhassanak.

A 22. alkalommal megtartott búcsún a közösséghez csatlakozott Miguel Maury Buendía nuncius, Datev Agopian örmény gregorián apostoli érsek és Jakubinyi György Miklós gyulafehérvári érsek, az örmény katolikus ordináriátus apostoli kormányzója és világi méltóságok is. A helyi örmény katolikus általános helynök celebrálta szent liturgia előtt Jakubinyi György köszöntötte az egybegyűlteket. A homíliában Miguel Maury Buendía nuncius szólt az egybegyűltekhez.

A szent liturgia örmény nyelvű énekeit a helyi kórus énekelte, Molnár Árpád kísérte orgonán, szólót énekelt Török Szilvia, a Kolozsvári operaház énekesnője.

Ezt követően a 400 fő körüli vendégsereg átvonult az örmény katolikus plébániára, ahol a szervezők mindenkit tradicionális örmény ünnepi ételekkel, többek közt a hagyományos hurutlevessel vendégeltek meg.

Az ünnepi ebéd után konferenciát tartottak a szamosújvári örmény származású Szongott Kristófról, majd a Puskás Barna Örményországban készült fényképeiből készült kiállítást tekinthették meg az érdeklődők.

Az ünnepség a Tiberius kvartett által a Szentháromság-templomban tartott kamarakoncerttel zárult.

A mi közösségünk számára felejthetetlen élmény volt az ünnepi zarándoklat és búcsú, a szent liturgia áhítata és a vendégszeretet. Új barátságokat kötöttünk, lélekben és sok emlékkel, élménnyel gazdagodva búcsúztunk el a vendégszerető Szamosújvártól és barátságos, nyíltszívű lakosaitól. Nagy köszönet, tisztelet és elismerés illeti részünkről a szervezőket áldozatos, szorgalmas munkájukért, vendégszeretetükért.

Isten veled Armenopolis, Isten áldjon Szamosújvár.