William Saroyan

William Saroyan 1908 augusztus 31-én született a Kaliforniai Fresno városában az oszmán birodalomból bevándorló örmény szülők gyermekeként.  Apja 1905-ben érkezett New York-ba és az örmény apostoli templom prédikátoraként tevékenykedett. Három éves volt, mikor édesapja halálát követőent testvérével együtt árvaházba került. Az árvaházi évek tapasztalatai és történései számos írásában megjelennek. Öt évvel később, a család újraegyesült Fresno-ban, ahol édesanyjának sikerült munkát kapnia a helyi konzervgyárban. Folytathatta tanulmányait, majd amikor megismerte apja korábbi írsait eldöntötte, hogy maga is író lesz. Szárnypróbálgatásként néhány korai rövid cikk jelent meg a Overland Monthly című lapban .  1934-ben jelenik meg az A repülő trapéz című műve, mely áttörést hoz száméra az ismertségben. 1940-ben jelenik meg első novellagyűjteménye a bevándorló sorsot bemutató A nevem: Aram címmel. A kötet nemzetközi bestsellerré válik. Az első történet jelent meg 1930-ban. 

Saroyan a második világháború alatt az amerikai hadseregben szolgált. 1942-ben kis híján hadbíróság elé került The Adventures of Wesles Jackson című regénye miatt, melyért a pacifizmus vádjával illették. 1943-ban Oscar díjat kap a legjobb forgatókönyv kategóriában, darabjait Amerika és Európa szerte játsszák a színházak. Még mielőtt írni kezdett volna, képzőművészettel is foglalkozott. Absztrakt expresszionosta stílusú képeiből számos kiállításon találkozhatott a közönség, főként New Yorkban. 1979-ben az amerikai színház hallhatatlanjainak csarnokába, az American Theater Hall of Fame-be.

Az amerikai Fresno központjában álló házat, ahol a híres örmény-amerikai szerző William Saroyan élete utolsó 17 évét töltötte az élete hamarosan múzeummá alakítják és irodalmi és kulturális rendezvények otthona lesz.