Ecsmiadzinban az örmény egyház alapítóira emlékeztek

December 3-án ünnepélyes Szent Mise keretében emlékeztek meg Ecsmiadzinban az örmény egyház alapítóiról. Az Örmény Egyháztörténet szerint a kereszténység első magvait Örményország földjén az apostolok idején vetették el. Örmény, szíriai, görög és latin nyelvű történelmi források sora erősíti meg azt a tényt, hogy a kereszténységet először Tádé és Bertalan apostolok hirdették Örményországban, akiket ezért az örmény egyház alapítóinak tekintünk.


A hívők és a zarándokok tiszteletére felmutatták a Szent Dárdát is.
Az örmény apostoli egyház nagy tiszteletben tartja és őrzi a szentek ereklyéit és több relikviáit is őriz. A legjelentősebbek a dárda, amellyel Jézus oldalába döftek, Világosító Szent Gergely jobbja, Noé bárkájának darabja. 
János apostol tanúsága szerint, egy harcos dárdával a keresztre feszített Jézus oldalába döfött. (János 19,34) A Legendárium szerint ezt a dárdát Tádé apostol Örményországba vitte. A középkorban a dárdát az Ajrivank kolostorban őrizték. Később a kolostort Szurb Geghardnak, azaz Szent Dárdának keresztelték át. Ma ez a relikvia Ecsmiadzinban található. Minden  Örmények Katolikosza ezzel a dárdával szenteli meg a kenetet a kenetfőzés idején.
megemlékezés Ecsmiadzinban